Direktlänk till inlägg 1 augusti 2012

Italiensk ostsoppa

Av Emelie och familjen - 1 augusti 2012 12:38

Min favoritsoppa är italiensk ostsoppa, vi fick den lite då och då när jag gick på dagis. Saknade den så mycket när jag väl började skolan att jag gick tillbaka till dagis-köket och bad om receptet. Efter att ha lagat denna soppa i många år hittade jag åter igen receptet i originalboken hemma hos släktingar. Mamma lyckades få tag på samma bok och sedan jag flyttat hemifrån har hon lyckats få tag på ytterligare en av dessa böcker som nu står i min hylla med kokböcker. "Soppbok" från Mejerierna tillverkas inte längre, så det är relativt svårt att få tag på den men jag lovar att det är värt att leta på tradera och loppisar för att få sig en kopia. Nästan alla mina sopprecept kommer från den boken. Det är genomtänkta recept med lättillgängliga ingredienser. Det mesta är snabblagat, enda gången jag stött på problem var när jag och Charlie skalade räkor till en räksoppa. Det tog oss trekvart att få ihop tillräcklig mängd räkor + räkskal, men soppan blev ljuvlig!


Under åren har jag blivit mer slapphänt när det gäller mängderna på de olika ingredienserna till den italienska ostsoppan, ungefär såhär gör jag:

1 liter vatten

2 tärningar grönsaksbuljong

6 dl mjölk

2 dl vispgrädde (eller 3 dl matlagningsgrädde)

en tredjedels paket Gnocchi-pasta, dvs 150-200 g

150 g rökt skinka (eller ½ zucchini för vegetarisk soppa)

1 gul lök

torkad oregano

torkad basilika

lagrad ost, gärna prästost eller cheddar

  (bilden saknar osten)

Pastan kokas i buljongen och mjölken, ibland tar jag med kryddorna och löken redan från start. När pastan kokats 2/3 av sin koktid läggs grädde och hackad skinka i (och kryddor + hackad lök ifall detta inte gjorts). Pastan får koka färdigt i detta. Tag av kastrullen från värmen och lägg i den rivna osten. Rör runt tills osten smält. Smaka av med salt ifall zucchini använts istället för skinka. Servera.

 

Eftersom koktiden avpassas efter pastan så blir den inte sådär slemmig som skolans minestronesoppa var. Jag lovar att det är en soppa som är väl värd att prova.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie och familjen - 16 augusti 2013 03:27

För andra natten i rad ligger jag vaken. Det fungerar inte för mig att vakna för att amma och sedan somna om. Blir istället att jag piggnar till och ligger och funderar i några timmar. Det i sig resulterar i att jag är extremt trött dagen därpå. Tråk...

Av Emelie och familjen - 10 augusti 2013 00:07


2013 kommer gå till historien som ett extremt händelsefullt år. Bröllop, begravningar och sjukdomsbesked. Ännu finns det många månader kvar och det är med skräckblandad förtjusning jag funderar över vad hösten och vintern har att erbjuda. ...

Av Emelie och familjen - 18 mars 2013 14:58


Om några dagar blir Calle 4 månader. På lördag är det dags för namngivning, det ska verkligen bli trevligt att träffa släkten. Det känns dessutom lite som ett generalrep inför bröllopet. Mycket saker som ska fixas, och då är namngivningen ändå en lit...

Av Emelie och familjen - 21 januari 2013 10:55


Blir tokig på vikten! Det går helt vansinnigt långsamt neråt. Tränar åtminstone varannan dag och försöker hålla mig ifrån allt extra när det kommer till maten. Om det inte lossnar snart så kommer jag behöva räkna kalorier, skittråkigt men kanske nödv...

Av Emelie och familjen - 6 januari 2013 12:32

Tankarna har snurrat på ordentligt den senaste månaden. Jul- och nyårsfiranden har varit jättebra dock. Mina tankar har legat hos det jag lovade mig själv att inte glömma. Jag planerar att hålla det löftet. Det är nu precis ett år sedan vi råkade ut ...

Presentation


För att kontakta mig, maila emeliesjodin[at]gmail.com

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14 15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

RSS

En del av

Reklam


Ovido - Quiz & Flashcards